Главното мюфтийство остро осъди последния брой на списанието Шарли ебдо, на

...
Главното мюфтийство остро осъди последния брой на списанието Шарли ебдо, на
Коментари Харесай

Главното мюфтийство у нас: Карикатурите на Ердоган са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие

 Главното мюфтийство остро осъди последния брой на списанието " Шарли ебдо ", на чиято корица е нарисуван президента на Турция Реджеп Ердоган. В декларацията, оповестена на уеб страницата на мюфтийството, се споделя, че " Шарли ебдо " е сатанинско списание. 

От позицията на мюфтийството излиза наяве, че неприемливи са освен карикатурите на пророка, само че и тези на Ердоган. Изтъква се, че " Шарли ебдо " разгласява карикатури на пророка Мохамед, което " антагонизира нашия свят ". Според мюфтийството свободата на словото трябва да бъде " в границите на човешката нравственос ".

Ето цялостния текст на декларацията:

" ОСЪДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТНОСНО ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ НА СПИСАНИЕ ШАРЛИ ЕБДО

Корицата на последният брой на списание " Шарли ебдо " удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на незачитането на човешките права и достолепие с този дръзновен опит на провокация. Свидетели сме на всичко това с помощта на окуражителните действия на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия метод на водене на политика и изразителност.

Остро порицаваме това сатанинско списание, което антагонизира нашия свят и пречист делегат Мухаммед (с.а.с).

" Мюсюлманско вероизповедание " в България декларира своята безапелационна позиция срещу всяка демонстрация на посягане на религията, нейните светини и човешкото достойнствo.

След оскверняването на пратеника Мухаммед (с.а.с) с оповестените карикатури, този път списание " Шарли ебдо " e взел на прицел и президента на Република Турция господин Реджеп Тайип Ердоган. " Мюсюлманско вероизповедание " в Република България остро осъжда този непоносим опит за разпространяване на расизъм и ненавист. Така наречените карикатури са гнусни и лишени от възприятие за човешко благовъзпитание и хуманизъм. Това е подигравка с личността и достолепието на хората.

" Мюсюлманско вероизповедание " още един път акцентира, че свободата на словото и на печата би трябвало да бъдат в границите на човешката нравственос и отговорност, да не погазва правата и свободите и да не накърнява другите. Ние следва да сме чувствителни към тематиките, които остро погазват личността, тъй като това е в основата на толерантността и положителното общуване сред другите в едно общество. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР